Thursday, February 6, 2014

Ganasnya orang Arab ini lantas sampailah Wahyu Allah kepada mereka

Dalam Al Qur'an Allah menyebut Bangsa Arab ini sebagai A'rabi. Mereka ni memang bangsa kepala bana. Fir'aun pun tak pandai bikin Arak sesedap bangsa ni bikin. Bagi saja buah apa semua boleh jadi arak. Kurma pun boleh. 

Kemudian bangsa ni kepala funa dia mak datok. Bijak jugak proses memproses. Jumpa biawak dhab sebat. Apa yang deme ni tak sebat di tanah berbatuan tandus di Jazirah Arab tu. Apa lagi? Merampok nombor satu. Nyonyos jer orang perempuan. Tiada segasar mereka. Orang Moor dan Barbar pun tak segasar mereka.

Apa lagi kalau bunuh orang tu, hati orang tu dibuat makan mentah. Darah dijilat-jilat bak aiskrim. Muzik deme hebat number one. Tarian gelek apa saja bagi kat deme. Pasal tulah bangsa ni tak pernah dijajah.

Hipokrit First Class. Kelentong maut tahap maut jugak. Bubuh saja apa saja yang ganas. Kerana itulah Allah memilih mereka untuk dijadikan lidah asas sebutan Al Qur'an. Kerana kejahatan manusia ini pada lidah. Kerana perwatakan manusia ini daripada makanan yang dia makan dan lidahlah yang dulu merasainya.

Ironinya, jika sejahat ganas manusia pun jika diserap masuk Al Qur'an boleh jadi bijak bistari dan kuat menyengat; apatah lagi insan yang adabnya sopan dan santun. Teorinya mesti lebih boleh gilang gemilang terbilang terbang helang lebih baguskan.

No comments:

Post a Comment